[]
[]
[]
[]
[]
[Web Creator] [LMSOFT]
Carnaval in Tiel;

In 2008 is het idee ontstaan om weer een carnavalsvereniging op te richten in Tiel, nadat inmiddels c.v.de Kleplopers en c.v. de Hotsjekkers er in 2003 de brui aan hadden gegeven.

De eerste Prins was toen John den eerste, (John Harmsen)

Zo gezegd zo gedaan, en na lang wikken en wegen zijn wij tot de conclusie gekomen om deze vereniging “Witte gij ut” te noemen,
Overigens, de naam komt uit het Tielse dialect: Witte gij ut?  Weet jij het al, en dat het Tielse carnaval weer terug is dat zal niemand ontgaan zijn.

Inmiddels is het carnaval in bij "wittegijut" niet meer weg te denken in Tiel en weet inmiddels iedereen in Tiel en omstreken onze Residentie te vinden aan de Wadenoyenlaan in Tiel, alwaar het een drukte van jewelste is waar het s'middags begint met het grote kindercarnaval en daarop volgend 's avonds het carnavalsfeest voor de groten.


Nee, Tiel is écht geen carnavalsstad. Dat hoef je Johnny Harmsen, lid van Witte Gij Ut? van het eerste uur, echt niet te vertellen. Het werd hem een paar jaar geleden eens te meer duidelijk. Samen met andere leden en het Betuws Blaaskapel liep hij - toen nog in de rol van Prins - een rondje door het Tielse centrum. ,,We hielden een kleine optocht vanuit het Kalverbos. Er was ook een sleuteloverdracht met de burgemeester. Maar toen we door de stad heen liepen, keken de mensen ons echt vreemd aan, zo van 'wat doen die nou hier?

'Tielenaar is stug'

Witte Gij Ut? - Tiels voor: weet jij het? - viert al tien jaar op carnavalszaterdag feest in de kantine van voetbalvereniging RKTVC. ,,En dat gaat al jaren heel goed. Het is elke keer uitverkocht.’’

Cowboys, indianen, heksen, engeltjes, superhelden, een bruid en natuurlijk de boerenkiel, ze waren er zaterdag allemaal op het feest van Witte Gij Ut?
Iedere keer worden de festiviteiten van de vereniging ietsje groter, vertelt Harmsen.
Wordt het dan niet tijd om uit te breiden naar een groter feest, elders in de stad? Harmsen is voorzichtig over. ,,Natuurlijk zou dat mooi zijn, maar groter gaan is heel lastig. Daar moet je meer mankracht voor hebben. Aan de overkant is het niet moeilijk om vrijwilligers te vinden. Hier wel, omdat er geen traditie is. De Tielenaar is ook een beetje stug.’’

De kleine carnavalsvereniging, in omvang niet te vergelijken met de grote verenigingen van beneden de rivieren, houdt de echte carnavalstradities trouw in stand. Er zijn twee prinsen (.......... den Erste en jeugdprins .........), er zijn dansmariekes en er is een Raad van Elf. Op zaterdagmiddag vind er een speciaal kindercarnaval plaats.

Daarnaast heeft de vereniging een maatschappelijke functie: zo bezoeken de carnavalsvierders  de ouderen in verzorgingstehuis Vrijthof en kwamen ze langs bij basisschool De Dagobert. Verder reikt Witte Gij Ut? elk jaar tijdens het feest de 'Gouden Geit' uit: een onderscheiding voor mensen of organisaties die veel voor Tiel betekenen. Dit jaar ging die prijs naar Voedselbank Rivierenland. In het verleden kregen de dierenambulance en Frans Duijts al eens de prijs.

  
Copyright © 2010 wittegijut.nl, all rights reserved - powered by van Horssen webdesign Tiel – the Netherlands
11-11-2008
Wie zijn wij.